Menü Bezárás

Tizenharmadszor is Lányok Napja Közlekkaron

Sikerrel zárult az országos szintű Lányok Napja rendezvény a Közlekkaron április 25-én, amelyre idén már tizenharmadszor került sor a Nők a Tudományban Egyesületnek köszönhetően. Olyan szép számban érkezhetek hozzánk az érdeklődő lányok, hogy némely teremben egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Azt szokták mondani a Műszaki Egyetemről, hogy nehéz. Valóban nehezebb, mint más Karok, de nem elvégezhetetlen. Csak az számít, hogy mi a belső motiváció – biztatta megnyitó beszédében a vendégeket Dr. Varga István, Karunk dékánja.

Komócsin Zoltán interaktív előadásán a lányok vasúti szimulátoron próbálhatták ki, hogy milyen műszaki lehetőségek állnak rendelkezésünkre a tévedések, rossz döntések megelőzésére.

Major Petra bemutatóján az érdeklődők megismerkedhettek az ipari 4.O-s technológiákkal a BME korszerű Logisztikai Laborjában. A lányok testközelből figyelhették meg és próbálhatták ki, hogy mivel is foglalkoznak a logisztikai mérnökök.

Látogatóink abba is betekintést nyerhettek, hogy mit csinál egy légiforgalomirányító. Gál István és Jankovics István szimulátoron mutatták be a légiforgalmi irányításhoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységeket.

Földes Dávid és Csonka Bálint a közlekedésmérnöki hivatás rejtelmeibe avatták be vendégeinket. Közös gondolkodásra invitálták őket: vajon hogyan lehetne élhetőbbé tenni egy várost a kerékpározás, megosztott elektromos autók vagy egy önvezető kisbusz segítségével?

A lányok az autonóm járművek világába is betekintést nyerhettek Aradi Szilárd járműmechatronika előadásán, ahol is szimulációs szoftverekkel, modellautókkal és robotikai készletekkel illusztráljuk az autóipari szenzorok és a fejlett vezetéstámogató rendszerek működését.

Vida Gábor kiscsoportos előadásán pedig egy „baleseti helyszín” feldolgozására került sor drón segítségével, amely egy 3D-s környezetben valósult meg.