Menü Bezárás

A Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszéket közreműködésével zajlott a DREAMS projekt kick-off meetingje Párizsban

2024 február elején Párizsban került sor a DREAMS (Driving Equitable and Accessible 15 Minute Neighbourhood Transformations) projekt kick-off meetingjére, ahol Esztergár-Kiss Domokos tudományos főmunkatárs képviselte a Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszéket.

A DREAMS projekt célja annak vizsgálata, hogy a közösen tervezett felhasználó központú mobilitási szolgáltatások és flexibilis csomópontok hogyan járulnak hozzá a hozzáférhető, fenntartható és inkluzív 15 perces városrészek kialakításához európai városokban és régiókban. A projekt több helyszínen valósít meg pilotot: Budapesten, Brüsszelben, Münchenben, Párizsban, Utrechtben és Bécsben.

A megvalósítás során első lépésként egy átfogó összehasonlító elemzést hoznak létre meg a 15 perces városi életmód lehetőségeiről a kiválasztott régiók alacsony és közepes sűrűségű külvárosaiban. Ezután új üzleti modelleket és stratégiai keretrendszereket fejlesztenek és tesztelnek megosztott mobilitási szolgáltatások és flexibilis csomópontok tekintetében a kijelölt területeken. A projekt során hatékony döntéstámogató eszközt terveznek és alkalmaznak mobilitási szolgáltatások és flexibilis csomópontok együttes létrehozására és hatásvizsgálatára a pilot helyszíneken. Továbbá megvizsgálják a mobilitási szolgáltatások és flexibilis csomópontok szolgáltatásait, elérhetőségét és szélesebb körű társadalmi hatásait. Végül szakpolitikai ajánlásokat adnak a fenntartható és inkluzív városi közlekedés megvalósításához a 15 perces városok koncepciójának megfelelően a közösen létrehozott és felhasználó központú mobilitási szolgáltatásokkal, flexibilis csomópontokkal és új üzleti modellek felhasználásával.